ACAF/ART: Investigador principal
Catedràtic d’Història de l’Art,
Universitat de Barcelona

cv-icon-pdfDescarregar CV
website-iconwww.ub.edu
email-iconjsureda@ub.edu

Doctor en Història de l’Art i catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona (1990). Amb anterioritat ho havia estat de la Universitat del País Basc, de la Universidad Hispalense de Sevilla i de la Universidad Complutense de Madrid. Investigador principal dels projectes d’investigació i innovació ACAF/ART.

Inicialment es va interessar pels estudis medievals, interès que continua fins ara i que ha donat lloc, entre d’altres, a les publicacions El romànic català. Pintura (1975), El gòtic català. Pintura (1977), La pintura románica en Cataluña (1981), La pintura románica en España (1985), Jaume Huguet, el capvespre d’un somni (1994), Darreres manifestacions [coord.], a L’art gòtic a Catalunya. Pintura III (2006), i a exposicions com Capolavori per Sant’Antonio (Pàdua, 1995). Ha investigat igualment l’art de les primeres dècades del segle XX (Torres García: la fascinación por lo clásico, 1993), i en l’actualitat les seves línies d’investigació se centren en els continguts i les noves metodologies d’anàlisi de l’art modern (El Siglo de las luces: ilustrados, neoclásicos y académicos, 1996; La época de las revoluciones, 2000; La gloria de los Siglos de Oro: mecenas, artistas y maravillas, 2006), en els estudis globals que, entre altres treballs, han donat lloc a l’exposició Arte y Cultura en torno a 1492 (Sevilla, 1992) i a la direcció científica d’Artes y Civilizaciones (2007-2008), i en els processos de formació d’unicums artístics com Leonardo da Vinci i Miquel Àngel, i molt especialment Goya i Velázquez, dels quals són exemples l’exposició Goya e Italia (Museo de Zaragoza, Saragossa, 2008) i les publicacions Los mundos de Goya (2008) i Velázquez. Pintor y hombre del rey (2009).

Ha estat director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona) i membre dels comitès científics del Museo Nacional del Prado (Madrid), de la Fondazione Memmo Ruspoli (Roma) i de les revistes Butlletí del Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona) i Dialoghi di Storia dell’Arte (Nàpols). En l’actualitat dirigeix la col·lecció d’assaig Akal/Arte y Estética, la revista Acta/Artis. Estudis d’Art Modern, i és consultor internacional de les revistes Confronto: Studi e Ricerche di Storia dell’arte europea (Nàpols) i membre del comitè científic de les revistes Cuadernos de Arte (Santiago de Xile) i De Arte (Lleó), i de la Fundación Goya (Saragossa). És patró del Museo Nacional de Escultura (Valladolid), i acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid), de la Real Academia de Nobles y Bellas Artes de San Luis (Saragossa) i de la Academia Europaea, Section Musicology & History of Art & Architecture.