Fotografia Frank Preuss

Fotografia Frank Preuss

ACAF/ART: Investigadores
Catedràtic d’Història de l’Art
Universität Duisburg-Essen
website-icon www.uni-due.de/
email-iconhelmut.jacobs@uni-due.de

Nascut a Bonn (1957), Helmut C. Jacobs és un reconegut investigador i filòleg especialitzat en la literatura de les llengües romàniques. Al llarg de la seva carrera va obtenir diverses beques que el van portar a universitats de França, Romania i Espanya. Entre 1987 i 1995 va treballar com a assistent universitari a la Universitat de Bonn i, després de dos anys com a substitut d’una càtedra a la Universitat de Düsseldorf, va assolir  la seva càtedra a la Universitat de Duisburg. Allà exerceix  des de 1997, combinant les seves classes de literatura espanyola i francesa amb una contínua i intensa activitat investigadora que es manifesta en publicacions d’articles per a revistes especialitzades i diversos llibres.

En 2011 va guanyar la III Convocatòria internacional de la Fundació Goya a Aragó per a la realització del projecte La recepció i interpretació de l’obra de Goya en la poesia internacional (edició crítica i comentada). El 2013 va guanyar la III Convocatòria internacional Hispanex per a la publicació del llibre sobre Joan Miró i La Masia ( Würzburg, 2016).
Els temes centrals de les seves recerques són els relats curts de l’edat mitjana, les novel·les espanyoles, franceses i italianes dels anys vuitanta i noranta, les relacions entre imatge i text —o entre música i text— en la literatura, i especialment tot allò relacionat amb el segle XVIII i l’època de la Il·lustració, l’obra de Goya i la seva recepció internacional.
De fa uns anys guia un projecte d’una edició crítica dels comentaris manuscrits contemporanis sobre els Caprichos de Goya, recolzat per la DFG (Deutsche Forschungsgemeinschaft, Consell Alemany de Recerca Científica).

Entre les seves publicacions cal destacar Schönheit und Geschmack – Die Theorie der Künste in der spanischen Literatur donis 18. Jahrhunderts (Frankfurt am Main, 1996); Bellesa i bon gust – Las teorías de las artes en la literatura española del siglo XVIII (Madrid,  2001); Divisiones philosophiae – Spanische Klassifikationen der Künste und Wissenschaften im Mittelalter und Segle d’Or (Frankfurt am Main, 1996); Divisiones philosophiae – Clasificaciones españolas de las artes y las ciencias en la Edad Media y el Siglo de Oro (Madrid, 2002); Der Schlaf der Vernunft – Goyas ‹Capricho 43› in Bildkunst, Literatur und Musik (Basel, 2006); El sueño de la razón. El ‹Capricho 43› de Goya en el arte visual, la literatura y la música (Madrid, 2011); Giuseppe Parini (1729-1799) en el pasado y en el presente -La recepción de un poeta italiano en España (Madrid, 2010); i, finalment, Joan Miró (1893-1983). La masía (Der Bauernhof). Ein Meisterwerk der spanischen Malerei im Kontext von Surrealismus, magischem Realismus, Neuer Sachlichkeit und Nouvelle figuration (Würzburg, 2016).