ACAF/ART: Investigadors col·laboradors
Professore Associato
Universitá de la Sapienza, Roma

website-iconwww.uniroma1.it
email-iconmarco.ruffini@uniroma1.it

Format a The Warburg Institute, Londres (1995-1996), a l’Accademia di Belle Arti di Roma (especialitat en pintura, 1993), llicenciat en Història de l’Art per l’Università di Roma La Sapienza (1994), Màster en Literatura Italiana per la Indiana University, Bloomington (1999), diplomat en Història Medieval i Moderna a l’Università di Roma La Sapienza (2002) i doctor en Estudis Italians (2004).

La seva tasca docent s’ha desenvolupat bàsicament en el Departament d’Història de l’Art i al Departament de Francès i Italià de la Northwestern University, primer com a professor assistent (des del 2005) i posteriorment com a professor associat (des del 2011). Des del 2013 és professor associat a la Università di Roma La Sapienza. Entre els premis i mencions honorífiques rebudes destaquen les de l’Associated Student Government Faculty Honor Roll Award de la Northwestern University (2007), l’University Research Grants Committee Award de la Northwestern University (2010), i el Premi Howard R. Marraro pel llibre Art Without an Author: Vasari’s Lives and Michelangelo’s Death (2012).

És membre del College Art Association, de l’Association of Italian Studies, de la Renaissance Society of America, de la Modern Language Association i del comitè «Arti e Lettere» de la Società Dante Alighieri.

Els seus interessos en el camp de la recerca se centren en la història de l’art del Renaixement, la institucionalització de la cultura a la Itàlia de l’edat moderna, la literatura artística i la crítica, les relacions entre la cultura humanista i la filosofia natural, el debat sobre el llenguatge i la història de l’autoria.

D’entre les seves publicacions destaquen especialment Gli affreschi del cardinale Prospero Santacroce nel castello di San Gregorio da Sassola: Ritratto di un committente (Tivoli, 2001), Le imprese del drago: Politica, emblematica e scienze naturali alla corte di Gregorio XIII Boncompagni (1572-1585) (Roma, 2005), Art without an Author: Vasari’s Lives and Michelangelo’s Death (New York, 2011), i, en col·laboració amb Claudia Cieri Via i Ingrid Rowland, Unità e frammenti di modernità: Arte e scienza nella Roma di Gregorio XIII Boncompagni (1572-1585) (Pisa-Roma, 2012).