narratives-biografiques-en-la-historia-de-lartUn seminari internacional commemora el 500 aniversari de l’arquitecte italià Giorgio Vasari. Universitat Pompeu Fabra. 18 d’octubre de 2011.

Publicació a l’Universitat Pompeu Fabra →

El grup de recerca sobre l’anàlisi crítica i fonts de les cartografies de l’entorn visual i monumental de l’àrea mediterrània en època moderna (ACAF / ART), del qual en formen part investigadors de la UPF i que està coordinat per la UB, organitza un seminari internacional del 19 al 22 d’octubre sobre la figura de l’arquitecte italià Giorgio Vasari (1511-1574) al voltant de la seva obra Les Vides, coincidint amb el 500 aniversari del seu naixement.

Les jornades són d’accés lliure i gratuïtes prèvia inscripció i, per alumnes universitaris, equivalen a quatre crèdits de lliure elecció. El seminari tindrà lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i la cloenda del 22 d’octubre se celebrarà a l’auditori del campus de la Ciutadella de la UPF.

El programa inclou la participació d’experts nacionals i internacionals entre els quals hi ha professors de la UPF vinculats al Departament d’Humanitats. El dijous 20 d’octubre, a les 17.30 h., el sinòleg Manel Ollé farà una presentació crítica de la pel·lícula Sunflower (Xiàng rì kúi) de Zhang Yang. Divendres 21, a les 13.15 h., Isabel Valverde dissertarà sobre l’artista i l’escriptor, biografia i ficció en les novel·les d’artista del segle XIX. Finalment, el 22 d’octubre, a les 9.15 , l’auditori del campus de la Ciutadella acollirà la ponència d’ Eva March sobre el teòric i pintor Karel van Mander (1548-1606).

Les Vides, un dels textos de més repercussió en història de l’art
Les Vides és un dels textos que més repercussió ha tingut en la història de l’art des que va ser publicat per primera vegada el 1550. Les Vides suposa la creació d’un gènere literari nou en l’àmbit artístic. En aquesta obra Vasari no només reivindica la figura dels pintors, escultors i arquitectes com a personatges il·lustres, sinó també difon els procediments tècnics i els plantejaments teòrics de l’època. Crea un gènere que en un primer moment centra la seva atenció en la descripció de la vida dels artistes però que va evolucionar cap al gènere biogràfic que segueix vigent avui dia.

L’objectiu d’aquest seminari internacional és analitzar l’obra de Vasari en el seu context, tenint en compte la visió de l’època, així com fer-ne ressò de quina manera el gènere biogràfic ha estat fonamental al llarg de la història com a font per conèixer el procés de la creació artística .

El seminari també té en compte els canvis s’han produït en les últimes dècades que han donat com a resultat una cultura cada vegada més globalitzada. Amb aquesta premissa, es planteja una metodologia d’investigació rigorosa que no es queda en anàlisis reductors, com poden ser els cronològics o culturals, ni tampoc en els procediments, mitjans o estratègies usades en la creació artística.

Neix una nova revista científica
En el decurs del Seminari Internacional d’Investigació “Narratives biogràfiques en la Història de l’Art” es presentarà el projecte de ACTA / ARTIS Estudis d’Art Modern. Es tracta d’una revista científica que serà publicada tant en format electrònic com imprès i que elaborarà el grup de recerca ACAF / ART. Aquesta publicació té com a objectiu promoure, comunicar i difondre la investigació, la crítica i el debat a l’àrea de l’estudi de l’art, l’arquitectura i els processos visuals de l’època moderna (segles XV – XVIII). La revista ACTA / ARTIS Estudis d’Art Modern tindrà una periodicitat anual i anirà adreçada no només a un públic acadèmic i professional, sinó també a la societat en general.

Share →